Wratten behandeling

Er zijn verschillende soorten wratten. Iedereen kent de gewone wratten: ruw aanvoelende knobbeltjes die vooral op de handen voorkomen, maar ook op andere plaatsen kunnen zitten.

Voetwratten zijn gewone wratten die in het eelt van de voetzool zitten. Door lopen worden voetwratten in de voetzool gedrukt; soms doen ze pijn bij het lopen.

Waterwratten zijn minder bekend. Ze zijn glad, klein en er zit een putje in. Ze komen vooral bij kinderen voor en kunnen overal op het lichaam zitten.

Waardoor komt het?
Wratten worden veroorzaakt door een virus. Als dit virus in contact komt met uw huid, kunt u een wrat krijgen. Het is niet bekend waarom de een wel wratten krijgt en de ander niet.

Het wrattenvirus komt overal voor,maar voelt zich vooral thuis in een vochtige omgeving zoals een zwembad. Ook in gymzalen kan het virus zich via blote voeten gemakkelijk verspreiden.

Als u eenmaal een wrat heeft kunt u er nog meer krijgen. Peuteren of bijten aan een wrat kan verdere verspreiding bevorderen.

Als een kind op een vinger of duim zuigt waarop een wrat zit, kunnen er rond die plaats meer wratten ontstaan. 

Kan het kwaad?
Wratten zijn onschuldig. Voetwratten geven soms pijn of last bij het lopen. De meeste wratten verdwijnen vanzelf binnen twee jaar. Een enkele keer blijven ze jarenlang zitten. Het is niet bekend waarom de een er snel van af is en de ander niet. 

Wat kunt u er zelf aan doen?

  • Draag schoenen of slippers in gymzalen en zwembaden; vermindert de kans op wratten.
  • Als u wratten heeft kunt u er het beste vanaf blijven. Als u eraan peutert kunnen er meer ontstaan.
  • Gewone wratten verdwijnen wel eens als u ze iedere dag aanstipt met wrattentinctuur. Dit is te koop bij de apotheek of drogist. (Niet gebruiken bij waterwratten).
  • Aan waterwratten hoeft u niets te doen. Als de huid rondom de waterwratten geïrriteerd is, kan smeren met een vette crème de irritatie verminderen.

Wanneer naar de huisarts?
Wratten hoeven alleen maar behandeld te worden als ze last bezorgen. Sommige mensen vinden wratten erg lelijk en laten ze daarom weghalen.

Als u twijfelt of een bobbeltje een wrat is, maak dan een afspraak met de dokter.